Därför ratar vi storstaden för landet

Vi blir förstås glada av att läsa goda exempel på hur människor flyttat från storstad till landet, och hittat nya livskvalitéer. Mellan 2000 och 2010 flyttade faktiskt fler från storstad till landsbygd än tvärtom. Siffror från Statistiska Centralbyrån visar att storstäderna visst fortsätter att växa, men inte på bekostnad av landsbygden. 

Sajten KIT har intervjuat fem kvinnor som utmanar den urbana normen och väljer landet före storstaden. Där berättar Frida Demervall, som bor i Segersta i Hälsingland, så här: 

”När vårt första barn började på förskola kastades vi in i en karusell av vabbande och dålig sömn. Det i kombination med krävande jobb gjorde att vardagen knappt gick ihop. Vår stuga i Hälsingland var vårt vattenhål där vi hämtade energi och där föddes idéen om att lämna Stockholm. Vi ville ha stora gröna ytor att leka på för oss och barnen, långt bort från stress och hårt trafikerade vägar.

Vi nyper oss fortfarande i armen då och då när vi inser att vi faktiskt bor här. Att få vakna på morgonen se ut över vattnet och bergen med en kopp kaffe i handen. Det är livskvalité för mig. Att dessutom se vilken glädje det är för barnen att kunna springa fritt och kunna andas frisk luft"

 Läs hela artikeln här.

Tillbaka