Ett mail från Barcelona till Hudiksvall

Den 3 augusti inkom ett mail från ett bemanningsföretag i Barcelona som önskade få hjälp med att hitta engelsktalande guide för en läkarkandidat som skulle på intervju på Hudiksvalls sjukhus. Några dagar senare fick vi ytterligare ett mail om att det skulle komma 4 personer.

Till Hudiksvall är ett av Näringslivsbolagets affärsområden med syfte att främja tillväxten inom det lokala arbetslivet i Hudiksvalls kommun genom att möta näringslivets och kommunens behov av kvalificerad arbetskraft.

I dialog med dessa 4 besökare sydde vi ihop ett program med de platser de ville besöka. Det blev först ett besök hos Hudiksvalls bostäder med information om kösystem och registrering. Linus som tog emot oss på Hudiksvalls bostäder hade gjort resan själv, efter många år i Stockholm valde han att flytta till Hälsingland. Det blev inte bara ett informationsmöte utan en dialog om hur det var att ta steget och om den livsstil vi erbjuder här.

Efter det visade vi en lägenhet i centrala Hudiksvall och familjen som tog emot oss fick svara på alla möjliga frågor kring hyra och om hur det är att bo i en hyresrätt.

Vidare besökte vi aktivitetsfabriken, Malnbaden och avslutade kvällen med en gemensam middag på Strandpiren. Vid flytt väljer människor inte bara ett jobb utan de väljer en livsstil och då är det viktigt att lyfta mjuka värden så som fritidsaktiviteter och människorna här.

Vid den gemensamma middagen fick vi även sällskap av en läkare från sjukhuset som valde att flytta till Hudiksvall för 9 år sedan. Hon svarade på frågor kring livet här, fördelar, hur det är att arbeta på sjukhuset och vilka möjligheter som finns här. Hon uppmuntrade våra gäster att lära sig det svenska språket så fort som möjligt och lyfte fram goda exempel.

Strax innan 21.00 skjutsade vi tillbaka våra gäster till hotellet. 

Nu hoppas vi att de blir erbjuden jobb på sjukhuset och väljer att flytta till Hudiksvall. Vad häftigt om de väljer bort Oslo och Köpenhamn för Hudiksvall.

Vid skrivbordet/ Lava Bastan & Mitalee Kotak

Tillbaka