Familjen Rünell

Familjen Rünell bor på en hästgård i Mo utanför Hudiksvall

Att de hamnade i Hudiksvall är en ren slump

Suzanne 37 år är egen företagare med företaget Suzannes Allridning

Benny 40 år är utbildad elektroingenjör och arbetar som mjukvaruutvecklare och testare på en forsknings- och utvecklingsavdelning på HIAB.

Sonen Mille 12 år

Deras granne i Stockholm skulle söka sig norrut och Benny hjälpte honom att leta boende på nätet. Då dök den gård de bor på nu upp på Internet och på den vägen är det. Flyttlasset gick 2010.

-Vi kände ingen här och hade ingen koppling hit men möjligheten att få ett eget stall var lockande. Människor här är lugnare och mer hjälpsamma än i storstan och det är bra för mig som har svårt att ta det lugnt. Folk tar saker med ro och stressar inte upp sig. Jag har lärt känna väldigt många människor och även fått några goda nära vänner, säger Suzanne.

Större delen av Suzannes liv handlar om hästar. Hon har ett stall hemma och ett stall i byn Vi. Hon håller ridlektioner på kvällarna på Tunalids Ridklubb och ger dessutom privatlektioner hos de som önskar. Hon hjälper människor som har problem med sin hästar och dessutom tävlar hon med sina två egna. Hon tog med sig sitt företag när de flyttade från Stockholm. Då hade hon jobbat med olika uppdrag inom hästnäringen i många år. I Hudiksvall har hon även köpt, drivit och numera sålt företaget Smörgåsakuten. Genom det företaget har hon lärt känna mycket folk och lärt sig hitta i stan.

-Det har varit lättare att försörja sig som företagare på en liten ort än vad jag trodde.”

Mille tyckte att det var svårt att skiljas från sina kompisar men har nu funnit sig väl tillrätta. Han var lite nervös första skoldagen men alla väntade på honom, ville visa runt och sitta bredvid. Han kände sig välkommen och trivs nu jättebra och vill hellre bo här än i Stockholm.

-Det är vackert här och vintrarna har blivit meningsfulla för oss. Det var de inte i Stockholm men nu så nu älskar jag vintrarna också. Det är nära havet och naturen, det finns fantastiska ridvägar och det är nära till allt så man slipper onödig restid, säger Suzanne.

- De första två åren pendlade jag till Sundsvall och Söderhamn så att numera jobba lokalt är fantastiskt, säger Benny. Det är en helt ny erfarenhet för mig att vara hemma fem minuter efter att jag lämnat jobbet. 

- En annan sak jag gillar är småstadscharmen. Alla små städer är ju inte charmiga per automatik, men det tycker jag att Hudiksvall är. Jag gillar att bo vid kusten. Hela inramningen på stan är trevlig. Det nära och spontana umgänget man har här är också något vi inte hade i Stockholm.