Frida Grims

Frida Grims, 22 år, bor i lägenhet i centrala Hudiksvall

-Efter att ha tagit ut svängarna och bott utanför Gävleborgs gränser är jag nu tillbaka där jag trivs allra bäst, säger Frida

Hon är en pigg, finurlig och kreativ kommunikationsnörd, med hjärtat i hälsingeskogarna, säger hon själv.

-Jag har studerat på Mittuniversitetet i Sundsvall. I juni i år tog jag min examen i strategisk kommunikation. Jag ingår, tillsammans med tolv andra, i traineeprogrammet Trainee Södra Norrland 2013. Min tjänst finansieras av Gävleborgs läns samtliga tio kommuner och det projekt jag arbetar med är samtliga kommuner beställare av. Projektet är en gemensam satsning där jag kommer presentera olika förslag på hur kommunerna kan stärka sina arbetsgivarvarumärken.

Frida fortsätter med att säga att många av de roligaste, mest intressanta och meningsfulla jobben på arbetsmarknaden finns i kommuner och landsting. Fram till 2019 behöver välfärdssektorn rekrytera 420 000 personer, i och med stora pensionsavgångar och ökad efterfrågan på välfärdstjänster. Den generationsväxling som vi står inför gör unga till en viktig målgrupp när nya medarbetare ska anställas. Det, tillsammans med fördomar som ”kommunalgrått”, ”bara massa fikaraster” och ”mycket snack, lite verkstad”, gör att arbetsgivaren behöver jobba massor med sitt varumärke. 

-Jag flyttade till Hudiksvall tack vare mitt jobb som marknadsförare på kommunledningskontoret. Det jag älskar med mitt jobb på Hudiksvalls kommun är framför allt den otroligt breda interna arbetsmarknaden och arbetsgivarens satsningar på kompetensutveckling. Det är helt otroligt att det finns omkring 400 olika befattningar i kommunen och att alla är absolut nödvändiga för att vårt samhälle ska fungera bra. Det häftigaste med att gå från den privata sektorn till att arbeta på en kommun är att verksamhetsområden, arbetsuppgifter och karriärmöjligheter är så otroligt stora och breda.

-Hudiksvall är en vacker plats att bo på om man vill ha närheten till havet. Jag har ju vuxit upp i Hälsingland och älskar den trollska naturen med skogar och berg. Det är en så stor del av mig och därför känner jag mig trygg i min hemmamiljö berättar Frida.

-Jag känner ett lugn i Hudiksvall, det är en trevlig liten stad. Jag önskar att jag hade bättre koll på utelivet och på smultronställen men jag upptäcker nya ställen att besöka hela tiden.