Upplev med alla sinnen

Upplevelserna är obegränsat många och finns runt omkring oss överallt. Eftersom kommunen består av en sådan skön blandning av stad & landsbygd, kust & inland och skog & berg finns här fantastiska möjligheter för upplevelser. Här presenteras några smakprover:

 22977_reph_a618.jpg    23077__REP5304.jpg

Barn & Ungdomar

De allra flesta är nog överens om att de gärna låter barnen växa upp utanför storstadsmiljön. Den hinner de upptäcka längre fram i livet. Här är bra för barn att leva. De kan leka fritt och har alltid naturen runt knuten. Vill man, finns det massor med olika sporter att hålla på med, både vinter- och sommarsporter. Man kan dansa, spela instrument, gå på skapande- och teknikkurser av olika slag, sjunga, vara med på familje- eller småbarnsgympa, gå på öppna förskolan, spela teater m.m. Barnkultur är också viktigt och det visas ofta teater och bio för de yngre. Dessutom finns det lekparker, badhus, badstränder och det ordnas många olika evenemang som följer årstidsväxlingar och högtider.

Ungdomarna kan enkelt ta sig till olika ställen med cykel, moped eller buss. Dessutom reser alla ungdomar gratis på bussar och tåg inom kommunen. Att själv kunna cykla till stranden med polarna är inte så dumt. Vill man spela i ett band och stå på scen inför publik så finns det många möjligheter till det. Sportparken i Hudik  och Sportparken i Delsbo är en självklara mötesplatser för barn och ungdomar i alla åldrar. 

 23083__REP5469.jpg

Konst & design

Antingen är vi ett kreativt folkslag som bor här eller så dras kreativa människor hit. Genuint hantverk, nytänkande konst, fantastisk design i våra gamla gårdar och plats för nyskapande. Många utställningar ordnas och intrycken är många.

Vill du gå på kurs och kanske få en ny hobby eller utveckla ett sinne? Studieförbunden har en uppsjö av olika spännande kurser.

Mat & dryck

Uttrycket Glada Hudik myntades i början av 1800-talet. Hudiksvallsborna hade rykte om sig att vara glada och gästfria och uttrycket fick ny betydelse under senare delen av århundradet  till följd av träpatronernas livliga fester och stadens stora sällskapsliv. Än idag är Hudiksvall känt för att ha ett aktivt uteliv och det speglar sig i utbudet. Här finns mat och dryck från många av världens olika hörn som serveras i allt från stadsmiljö till pampiga Hälsingegårdar. Sommartid ökar utbudet ännu mer och man hittar serveringar i gamla fiskelägen, bruksmiljöer och trädgårdsbutiker i kommunens alla hörn. Besök Forsa, Hölick, Strömbacka, Borka och alla andra ställen som bjuder på kulinariska överraskningar.

Musik, dans & teater

Det går inte att placera in Hälsingland i ett fack när det gäller musik, för här kryllar det av fantastiskt bra musiker som spelar allsköns musik på lika många instrument. Varje vecka går det att lyssna till live-musik någonstans. Dessutom kan man själv välja att vara med i spelmanslag, jazzklubb och körer. Vartannat år anordnas också en kammarmusikfestival av Norra Hälsinglands Konsertförening som går under namnet Mellan fjärdarna.

Kulturskolan är en kommunal verksamhet och där kan man spela instrument, dansa, måla, spela teater, sjunga i kör eller vara med i en orkester.

Tycker man om att dansa så kan man gå med i någon av dansklubbarna där det dansas alltifrån traditionell dans till modernt i olika former. Sommartid är utbudet av dans fantastiskt bra, på logar, dansbanor och nattklubbar.  

Hudiksvalls fina teater används regelbundet av amatörteaterföreningar och andra uppsättningar. Det är också platsen där Glada Hudik-teatern började sin fantastiska resa. Glada Hudik-teatern bär idag ut namnet Glada Hudik i världen med viktiga budskap såsom att de samhällen som tillåter olikheter och tar vara på alla resurser är de som blir mest produktiva. Det gör oss stolta!

Sport

Hudiksvalls kommun har ett rikt utbud av olika idrottsföreningar. Variationen är stor, inte minst med tanke på att det finns riktiga vintrar och somrar, med goda förutsättningar för bra träning året om. Här finns något för alla åldrar och de flesta smaker. 

I en kommun som Hudiksvall med relativt få invånare möter du ofta samma människor i flera sammanhang. På dagen kanske du håller i ett möte där en deltagare är samma person som leder gympapasset du deltar i på kvällen. Näringslivet och föreningslivet lever lite i symbios med varandra. 

Att vara aktiv i en ideell idrottsförening är berikande på flera sätt. Du håller kropp och själ i form, gör en insats för folkhälsan, får en meningsfull fritid, lär känna orten på ett nytt sätt, bygger nätverk och får vänner för livet. För att nämna några. Här får du verkligen chansen att känna på den så kallade Glada Hudikandan! 

Idrottsrörelsen i Hudiksvalls kommun bubblar av eldsjälar. Här händer det mycket även vid sidan av träningen. Flera av föreningarna satsar på ledarutbildningar för unga och att skapa goda förebilder. Samarbeten mellan olika idrottsföreningar blir allt vanligare och många aktiva drömmer om och jobbar för ett gemensamt sportcentrum. 

Fritid

Vi kan inte erbjuda storstadspulsen, men vi kan erbjuda vackra platser i näst intill obegränsad mängd. Stadsmiljö eller naturen, kommersiella event eller gratisnöjen, butikskedjor eller små fristående affärer, pub eller trädgårdkafé, bilresa eller gångavstånd, med familjen eller polarna, pool eller sjö, träningspass eller aktiv vila - valet är ditt!

22933_reph_a777.jpg