”Jag har arbetat hela mitt liv, det är det jag kan”

Det är omöjligt att inte bli berörd när Bashar och hans fru Ranim berättar om hur de för ganska exakt fem år fick lämna sitt hem, företag och familjer i Syrien och fly för sina liv. Efter en lång resa via Turkiet och Grekland kom de så småningom till Sverige och Hudiksvalls kommun. Idag driver Bashar ett egen biltvätt, hans fru har ett fast jobb inom äldrevården och deras två barn går i skolan i Hudiksvall. Att de är tacksamma över att få leva i trygghet och stolta över vad de åstadkommit går inte att ta miste på.    

Bashar och Ranim kommer ursprungligen från Latakia, en hamnstad i Syrien precis vid Medelhavet. De beskriver livet de levde där som perfekt. Bashar ägde och drev ett företag med 11 anställda som importerade och exporterade marmor. De hade allt de behövde - en lägenhet, pengar, mat och nära till familj och vänner. Idag ser livet helt annorlunda ut.  

Det första stället de kom till i Hudiksvalls kommun den där kvällen för fem år sedan var flyktinganläggningen Svanbacken i Delsbo. Där bodde de sedan med sin 3-årige son Karam i ett halvår innan de fick en lägenhet i samma by. De trivdes jättebra i Delsbo men den dagliga pendlingen på tre mil till Hudiksvall tärde på familjen. Då både Bashar och Ranim läste på SFI (Svenska för invandrare) i Hudiksvall var de tvungna att ta bussen redan kl 06 på morgonen och kom hem först sent på kvällen. Det blev långa dagar på förskolan för Karam vilket inte kändes bra. De sökte därför efter ett boende närmare stan och i september 2014 fick de tag i en hyreslägenhet inne i Hudiksvall där de bor nu. Familjen har sedan dess även utökats med lillasyster Selma.

Bashar kände snabbt att han ville börja arbeta och drömmen var att ha ett eget företag igen. Han sökte sig till näringslivskontoret i Hudiksvall (HNA) för att få hjälp då han inte visste var han skulle börja. På HNA mötte han företagsutvecklaren Mitalee Kotak som såg det driv och den ambition Bashar hade och gjorde allt hon kunde för att hjälpa honom. Hon förklarade hur det går till att starta företag i Sverige, vilka regler som gäller, vilka former av ekonomiskt stöd som finns att söka samt inte minst, delade med sig av sitt kontaktnät. Tillsammans besökte de Almi för att få hjälp med finansiering. Mitalee följde även med när Bashar skulle träffa hyresvärden och skriva avtal för företaget. Det är mycket som kan vara svårt när man inte kan svenska så bra. Det hela gick väldigt fort och sedan i april i år driver Bashar sitt företag Hudik Biltvätt och Rekond.

- Jag har arbetat hela mitt liv, det är det här jag kan, säger Bashar. Jag mådde inte så bra i början när vi kom till Sverige och jag gick på SFI. Att kunna tjäna mina egna pengar och ha möjlighet att bygga en framtid här i Sverige för min fru och våra barn är det jag vill. Kanske också få möjlighet att köpa ett hus, en bättre bil och kunna åka på semester så småningom. Men det får bli sen, just nu går det mesta av min tid åt att fortsätta utveckla företaget, det är jätteroligt, säger Bashar. 

Givetvis drömmer de om fred i Syrien så de kan åka dit och träffa sina familjer och sälja sin lägenhet men de är övertygade om att de kommer bli kvar i Sverige. De säger att de blivit så väl mottagna och trivs väldigt bra i Hudiksvall.

Det är tryggt och fint här, vi har båda jobb vi trivs med och skolan är jättebra. Både vi och barnen har redan fått många fina vänner. Vi känner oss hemma här, säger Bashar och Ranim.