”Jobbet förde mig till Hälsingland, nu vill vi aldrig flytta härifrån”

Varken Jill Parling eller hennes man Martin har påbrå från Hälsingland. Att de trots det hamnade här var helt och hållet jobbets förtjänst. Nu har snart tio år gått sedan de flyttade hit från Dalarna och de har inga planer på att flytta härifrån. Jill Parling är född och uppvuxen i Buafors, en liten by mellan Umeå och Skellefteå i Västerbotten.

Hennes föräldrar drev jordbruk, en skogsentreprenadfirma och en butik så förståelse för och inblick i företagande fick Jill med sig hemifrån. När familjen var ledig var de gärna ute i skog och mark så Jills nyfikenhet och kärlek till skogen väcktes tidigt i livet. I tjugoårsåldern flyttade Jill till Stockholm och jobbade något år i restaurangbranschen. Där och då insåg hon hur mycket hon saknade att vara ute i skogen. Hon förstod då vad hon ville utbilda sig till och sökte kort därefter till jägmästarutbildningen i Uppsala. Första året läste hon där och flyttade sen till Umeå där hon slutförde sin utbildning. I Umeå blev hon kurskamrat med en stilig kille från Dalarna. Han hette Martin och är numera hennes man och far till deras tre barn. Efter examen fick båda två jobb inom Stora Enso koncernen, Jill i Falun och Martin i Hällefors. De bodde på olika platser runt om i Dalarna innan de till slut hamnade i Rättvik. 2006 såg Jill att Holmen Skog i Iggesund i Hälsingland sökte en marknadschef. Hon hade länge varit sugen att byta inriktning, sökte jobbet och fick det. Till en början veckopendlade hon mellan Iggesund och Rättvik men när hon blev gravid med första barnet, Sixten, så beslutade familjen att flytta till Hälsingland. Hennes man fick även han jobb inom Holmen Skog så familjen hyrde ett hus i Iggesund. Sedan 2011 bor de i en stor hälsingegård i Hög utanför Hudiksvall. De hade letat länge efter ett eget boende och hittade till slut en riktig pärla med vidunderlig utsikt över blånande berg, skogar och ängar.

De har spenderat mycket tid på renovering de senaste åren och än är de inte klara men de stortrivs, både i byn, med grannarna och i Hälsingland i stort. Sedan flytten till Hälsingland har familjen utökats med flickorna Signe och Märta. - Vi har fått ett fantastiskt mottagande här och jag upplever hälsingarna som både öppna och lätta att få kontakt med, berättar Jill. Att vi kan bo så här vackert och stort med gott om plats för långväga gäster är jätteskönt då Martins släkt bor i Dalarna och min i Västerbotten. Många av våra vänner stannar också till på väg upp till fjällen. Efter att ha varit marknadschef och distriktschef inom Holmen Skog i drygt tio år ville Jill vidare. I augusti 2017 började hon därför ett nytt arbete som projektledare på reklambyrån ohappa i Hudiksvall. Hela familjen Parling är aktiv och tillbringar mycket tid ute i naturen. De åker gärna skidor på vintern, både utför och på längden, så att Järvsöbacken ligger några mil bort och skidspåret finns precis runt knuten passar dem utmärkt. Familjen fiskar och Martin jagar vilket det finns goda möjligheter till bara någon kilometer hemifrån. Sedan de flyttade till Hög har familjen engagerat sig i föreningslivet, de är bland annat aktiva i föräldraföreningen, bygdegårdsföreningen och idrottsklubben.
- Vi har verkligen funnit oss tillrätta här och hittat många fina vänner. Jag är övertygad om att vi kommer bli kvar här, säger Jill..