”Här har jag en naturlig plats”

Att flytta hem till Hälsingland igen var ingen självklarhet, men nu har han bestämt sig. Om ett år när han är klar med studierna i Bulgarien går flyttlasset från Varna till Hudiksvall….i bästa fall. Per-Olof Swing är född och uppvuxen i Delsbo utanför Hudiksvall. Kultur och folkmusik har alltid varit naturliga inslag i hans liv då hans mor är folkmusiker och Dellenbygden känd för sitt rika kulturutbud. Sexton år gammal flyttade Per-Olof till Härnösand för att gå gymnasiet och därefter tillbringade han ett år i Ohio som utbytesstudent. Kanske var det tiden i USA som gjorde honom intresserad av att lära känna nya kulturer och se sig om i världen. Efter året i USA flyttade Per-Olof hem igen och började utbilda sig. Han läste folkmusik på Eric Sahlström Institutet och utbildade sig därefter till CNC-operatör. Hans stora intresse för musik ledde så småningom till ett arbete som kyrkomusiker i ett antal olika församlingar inom Härnösands Stift. Ett arbete han trivdes väldigt väl med men Per-Olof ville vidare och valde därför att läsa på universitetet.

Att läsa i Sverige kändes inte aktuellt, Per-Olof ville ut i världen. Att valet föll just på Bulgarien beror delvis på att hans syster läser till läkare där men också att det fanns en utbildning som Per-Olof fastnade för. Att leva på CSN-bidrag i Bulgarien innebär dessutom att man kan leva ett gott liv då levnadskostnaderna är betydligt lägre än i Sverige. Sagt och gjort, Per-Olof flyttade till Bulgarien och läser just nu sista året på utbildningen International Business vid University of Economics i Varna. Planen är att flytta hem till Hälsingland igen om ett år när utbildningen är slut. - Här har jag en självklar plats, folk pratar min dialekt, jag känner mig hemma här, säger Per-Olof. Hudiksvall har en genuin historia och vacker arkitektur, bygden har ett fantastiskt och variationsrikt kulturliv, naturen är vacker och så har jag nära till familjen. Att Hudiksvall ligger precis vid havet är också ett plus då jag älskar att segla. När det gäller arbete skulle Per-Olof gärna arbeta på ett tillverkande företag med export till Östeuropa.

Han tror att han med sin utbildning och erfarenhet från Bulgarien har mycket att tillföra vad gäller kultur, relationsbyggande och hur man gör affärer i öst. Andra områden som ligger honom varmt om hjärtat är lokalproducerad mat och energi så att engagera sig i någon sådan verksamhet vore också intressant. Per-Olof har inget fast boende i Sverige just nu utan bor i en vinterbonad husvagn när han kommer hit på vintern och i sin segelbåt på sommaren. Drömmen är att hitta en gård i närheten av Hudiksvall där han kan bo och ha höns, getter, katter och hundar samt odla egna grönsaker.