Från Victoria's Secret till närproducerat

I april 2018 fanns det 4026 aktiva företag och organisationer inom vår kommun, enligt UC Selekt från UC AB.

Hudiksvalls kommun har ett diversifierat näringsliv med företag som spänner sig från det mesta mellan internationella företag till små enskilda firmor. Ett exempel på det stora lokala företaget är kommunens största privata arbetsgivare Iggesund Paperboard. Det är en processindustri som både producerar massa och själva kartongen. De har samarbetspartners såsom Victoria's Secret, Chanel Nº 5 och champangemärket Veuve Clicquot (Gula Änkan). Med en årlig omsättning på ca 5 miljarder och knappt 1500 anställda med majoriteten placerade i Iggesund är de ett stort och viktigt verksamhetsområde inom Holmen-koncernen. Nyligen genomfördes en mångmiljardinvestering i den lokala produktionen. 

Inspired by VS14465.jpg   Packaging13943.jpg

Vi har konkurrenskraftiga företag och flera växande branscher

Tre branscher är klassade som strategiska utvecklingsområden med stor potential, både vad gäller tillväxt och arbetstillfällen. Dessa branscher är:

Informations- och kommunikationsteknik (ICT)

Hudiksvall har en lång tradition inom fiberoptik. Företaget Ericsson Network Technologies har haft stor betydelse för staden då de tillverkat optofiber här sedan 1970-talet. I dag har staden utvecklats till ett centrum för tillverkning, forskning, utveckling och utbildning inom fiberoptik och andra ICT-relaterade områden. I dag har Hexatronic framgångsrikt tagit över den fiberoptiska tillverkning som Ericsson drev fram till nedläggningen 2013 och SenseAir i Delsbo är ett forskningsintensivt företag inom det sensorteknologiska området. Andra framstående aktörer inom ICT-området är innovationssystemet Fiber Optic Valley, forskningsinstitutet Acreo och utbildningsenheten Iftac.

Monitor, Sverige Bygger, BL Info, Fiberstaden, Wikinggruppen, XLENT, Apptech, Internetport och KonfigDesign - listan på företag som är kompetenta inom IT-området växer ständigt!

HHK Hudiksvalls Hydraulikkluster är en ideell förening som bildades hösten 2012 med målet att stärka hydraulikindustrin i Hudiksvall och bidra till långsiktigt konkurrenskraft och fler jobb på orten. Ett flertal av medlemsföretagen som finns i Hudiksvall är världsledande inom sin nisch. På den gemensamma hemsidan går att titta runt på alla lediga jobb inom hydrauliken, som idag sysselsätter ca 1000 personer.

Deras slogan går: Local Strength. Global Power.

Läs mer här.

Besöksnäring

Besöksnäringen är en bransch i tillväxt. I Hudiksvall sysselsätter den mer än 750 personer och omsättningen är drygt 800 miljoner. Antalet gästnätter i kommunen är närmare 95 000 per år. Visit Glada Hudik, som ägs av Hudiksvalls kommun tillsammans med den ideella föreningen Destination Glada Hudik, har som uppdrag att lyfta Glada Hudik som destination.

Vi har en bredd i vårt näringsliv

Vi har flera företag som jobbar med matproduktion och många erbjuder möjlighet att köpa produkterna lokalt. Några fina exempel är Hudik Bröd, Forsa Gårdsmejeri, Mellankvarn, DellenMejeriet.

Vi har en prisbelönt gymnasieskola, Hudikgymnasiet. De har belönats för sitt arbete genom utmärkelsen Svensk Kvalitet. Det är Sveriges mest prestigefyllda utmärkelse för framgångsrikt kvalitetsarbete inom organisationer och fokuserar på att finna och visa upp goda förebilder både inom privat och offentlig sektor.

Här finns reklambyråer, revisionsbyråer, försäkringsbolag, mäklarfirmor, mediaproduktion, privata läkar- och tandläkarpraktiker,  banker, hustillverkare och mycket mycket mer.

Kommun och landsting

Hudiksvalls kommun som arbetsgivare sysselsätter 3.300 personer. Vad gör de hela dagarna? Ja, åtta av tio arbetar inom förskola, skola och äldreomsorg. Inom äldreomsorgen arbetar 1 000 personer. I kommunens skolor och äldreomsorg jobbar 58 sjuksköterskor. Sen är det till exempel en massa gator och vägar som ska skötas runt om i kommunen. Parkeringar och torg motsvarar 6 fotbollsplaner = 32 660 m2 . Kommunens bibliotek har 80 000 böcker. Och i kommunens arkiv finns 1 400 hyllmeter dokument, bland annat alla gamla skolbetyg. Kommunen äger och förvaltar 120 hus till exempel skolor, förskolor, äldreboenden med mera. Bra vatten är viktigt! Kommunens vattenverk producerar 2 710 799 000 liter vatten per år. 

Region Gävleborg driver bland annat Hudiksvalls sjukhus och Forsa folkhögskola inom Hudiksvalls kommun. Hudiksvalls sjukhus är ett av två akutsjukhus i Gävleborgs län och har ett upptagningsområde på cirka 130 000 invånare. På Forsa folkhögskola bedrivs utbildning inom bland annat fotografi och svenska samt allmänna kurser för att komplettera utbildning från grundskolan eller gymnasiet. 

Inom pendlingsavstånd

Hudiksvalls kommun ingår i Gävleborgs län. Länet har en positiv trend vad gäller företagstillväxt. Under perioden 2007-2012 var denna på +30%. Hudiksvall är en av de kommuner som driver på den utvecklingen tillsammans med främst Gävle, Sandviken och Bollnäs. 

Hudiksvalls kommun är strategiskt placerad mitt mellan Sundsvall och Gävle. Det betyder att det finns en regional arbetsmarknadsregion men stora grupper av kompetens som med intressanta jobb går att locka till Hudiksvalls näringsliv. Det skapar också en stor regional marknad för näringslivet att sälja sina varor och tjänster till och inom 45-90 minuters pendlingsavstånd finns en mycket stor arbetsmarknadsregion. 

Sundsvallsregionen är idag norra Sveriges största och bredaste arbetsmarknad. Här bor drygt 200 000 människor och bara i Sundsvalls kommun finns nästan 10 000 företag, fördelade på 457 branscher. Några områden som utmärker sig är logistik, it, bank, försäkring och pension. Skogsindustrin, besöksnäring och handel är förstås andra starka branscher. Här finns både Norrlands största externa handelsområde i Birsta, samt den största citygallerian i genuina Stenstan. Hela fyra gånger sedan år 2000 har Sundsvall blivit utnämnd till Sveriges studentvänligaste kommun. Med två campus, ett i Sundsvall och ett i Östersund, har Mittuniversitetet en given plats i denna miljö.

Gävle är en bra utgångspunkt för många karriärer. HIG, Högskolan i Gävle erbjuder ett brett spektrum av utbildningar och här finns ett av Europas ledande kluster inom Geografisk informationshantering (GIS). I Gävleregionen finns några av världens ledande stålföretag med verksamheter i mer än 130 länder. Här finns även flera framgångsrika företag inom skogsindustrin, logistik och besöksnäring. Gävle är en av Sveriges största och viktigaste hamnar tack vare sitt strategiska läge. Spåren från tiden som ledande handels-och sjöfartsstad syns i form av gamla hamnmagasin och storslagna byggnader. Förutom mycket goda väg-och järnvägsförbindelser har vi också ett av världens bästa fiberoptiska stadsnät. Gävle är snart 100 000 invånare med nästan 7 000 företag.